jueves, 23 de noviembre de 2017

TÁJÉKOZTATÓ az IBAN - nemzetközi bankszámlaszám és a BIC (SWIFT) kód használatáról Citibank

Mi a BIC (SWIFT) kód? 

A BIC a Bank Identifier Code (bankazonosító kód) rövidítéséből ered. A bankok egyetemes azonosítására szolgáló kód, mely a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) által létrehozott bankközi ügyintéző számítógép-hálózathoz kialakított kódrendszer. A Citibank Zrt esetében ez a kód a következő: CITIHUHX.


IBAN és BIC kód használata 

2006. január 1-től az Európai Unió 25 tagállama - valamint Norvégia, Izland és Lichtenstein közötti EURO tranzakcióknál, amennyiben elmarad a kedvezményezett számlaszámának IBAN formátumú feltüntetése és a kedvezményezett bank BIC kódjának megadása, a kedvezményezett bankjának jogában áll megtagadni a fizetési megbízás teljesítését, illetve pótlólagos költségeket terhelhet a tranzakciót kezdeményező ügyfél bankjára. Ezen költséget a Citibank a Kamat- és Díjfeltételeiben szereplő devizaátutalási díjain felül továbbhárítja ügyfeleire, továbbá nem vállal felelősséget azon károkért, melyek az átutalási megbízás teljesítésének megtagadásából vagy késedelmes teljesítéséből merülnek fel. Beérkező tranzakciók esetében a Citibank a továbbiakban sem tagadja meg az IBAN és BIC kód hiányos megbízások teljesítését, és nem számít fel pótlólagos költséget sem ilyen esetekben, de a gyorsabb ügyintézés érdekében javasoljuk, hogy minden esetben adja meg pontos adatait külföldi partnerének

IBAN szám felépítése 

Amennyiben Ön még nem ismeri IBAN formátumú számlaszámát, megtalálhatja bármely számlakivonatának fejlécében, valamint a www.citibank.hu honlapunkon található IBAN kalkulátorunk segítségével meghatározhatja azt bankszámlaszáma utolsó 10 számjegyének ismeretében.

A magyar szabvány szerinti IBAN 28 jegyből áll, amelyből 

• az első két karakter jelöli az országkódot (HU);
• 3-4. karakter egy képzett ellenőrzőszám;
• 5-28. karakteren a belföldi pénzforgalmi jelzőszám található. 

Például: HU45 1234 4567 7890 4321 8765 6789  

No hay comentarios:

Publicar un comentario